[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

ОДРЖУВАЊЕ НА КОМПЈУТЕРИ, МРЕЖИ И СЕРВЕРИ

 

Дел од обврските на ИТ Секторот е да ги оддржува сите компјутери, сервери, SMART таблата како и целокупната мрежа на гимназијата. Со тоа можат да се научат следните практични работи:

 

 • Составување и одржување на хардверски дел на персонални компјутери и сервери.
 • Инсталирање, одржување и конфигурирање на Windows 10, 8.1, 7, како и Server 2012 R2.
 • Креирање на рестрикции на персонални компјутери – Group Policy.
 • Remote Management на компјутери.
 • Креирање на image од компјутери и Remote инсталирање на Windows.
 • Сетирање на мрежно принтање преку сервер.
 • Креирање на домен.
 • Креирање на методи за backup.
 • Отстранување на малициозен софтвер и вируси преку Avast for Business Remote.
 • Инсталирање и конфигурирање на Microsoft Office 2016 и Visual Studio.
 • Разбирање на системска интеграција.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”row” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” use_custom_gutter=”off” padding_mobile=”off” background_color=”#eaeaea” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” make_equal=”off” column_padding_mobile=”on”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

ВЕБ РАЗВОЈ И ДИЗАЈН

 

Дел од обврските на ИТ Секторот е да ги оддржува и изработува веб сајтовите кои се дел од интернет мрежата на гимназијата, како и менџирање со хостингот и емеил адресите. Со тоа можат да се научат следните практични работи:

 

 • Креирање, оддржување и инсталирање на CMS веб сајт (WordPress, Joomla…).
 • Користење на HTML5 и CSS3.
 • Креирање, изменување и применување на дизајн за веб сајт.
 • Креирање и менџирање на електронска пошта (@orcenikolov.edu.mk и on.edu.mk).
 • Креирање, конфигурирaње и менаџирање на cloud storage, FTP и Web drives.
 • Менџирање со Internet Learning платформа.
 • Креирање на под-домени и менаџирање со постојани домени.
 • Конфигурирање на безбедносни поставувања на веб сајт.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

ИНТЕРНЕТ МАРКЕТИНГ

 

Дел од обврските на ИТ Секторот е да ги оддржува и изработува веб сајтовите кои се дел од интернет мрежата на гимназијата, како и менџирање со хостингот и емеил адресите. Со тоа можат да се научат следните практични работи:

 

 • Креирање, оддржување и инсталирање на CMS веб сајт (WordPress, Joomla…).
 • Користење на HTML5 и CSS3.
 • Креирање, изменување и применување на дизајн за веб сајт.
 • Креирање и менџирање на електронска пошта (@orcenikolov.edu.mk и on.edu.mk).
 • Креирање, конфигурирaње и менаџирање на cloud storage, FTP и Web drives.
 • Менџирање со Internet Learning платформа.
 • Креирање на под-домени и менаџирање со постојани домени.
 • Конфигурирање на безбедносни поставувања на веб сајт.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]